Ostrý start povolen!

Vyjádření poslance PČR a místopředsedy stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslava Opálky ke schválení vládní důchodové reformy - KSČM bude pokračovat v kampani proti II. pilíři.

Pravicová vládní koalice si může odškrtnout splnění dalšího úkolu. Stát bude oškubán o příjmy do státního solidárního důchodového pilíře, finanční kapitál získá nové peníze k dlouhodobé správě a zprostředkovatelé se budou radovat z provizí. To je výsledek přehlasování prezidentského veta Poslaneckou sněmovnou po “transformaci” a novém sešikování koaliční většiny.

Tento krok, jakož i další, zapadají do obsahu žofínských slibů představitelů ODS a jsou odměnou donátorům pravicových stran za jejich podporu. Avšak tento krok na druhé straně poškozuje milióny občanů. Většinu příjmově slabších vystavuje - oslabením kolektivního důchodového zabezpečení - nedostatečnému zajištění na stáří. Vysokopříjmové skupiny vystavuje riziku nízkého zhodnocení úložek, případně i ztrátě úspor. A hlavní tíhu schválené “taškařice” pak ponesou občané s průměrnými příjmy, jak ukazují i poslední úpravy (směrem dolů) výpočtů důchodových dávek a jejich valorizací.

KSČM trvá na své výzvě občanům, aby ve vlastním zájmu bojkotovali nový II. kapitálový pilíř důchodového systému ČR, a je v budoucnu připravena, jakmile dostane větší politický mandát, tento pilíř zrušit a udělat vše potřebné ke stabilizaci a dostatečnosti státního pilíře. Budeme svou vysvětlovací kampaň o škodlivosti pravicové tzv. důchodové reformy vést mezi lidmi i nadále. Nejsme sami. Na naší straně stojí i odbory, další politické strany, řada občanských sdružení, ale i výrazné osobnosti odborné veřejnosti. Jde nám společně o ochranu drtivé většiny občanů ČR k jejich dostatečnému zabezpečení na stáří.