Druhý pilíř jde do dalšího kola

Vládní návrh zákona, který umožní zavést od příštího roku II. důchodový pilíř, včera odolal návrhu KSČM na zamítnutí už v prvním čtení a postoupil do dalšího kola projednávání.

Předloha souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na r. 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Návrh zákona o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.
Návrh na zamítnutí normy hned v prvním čtení podal místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Miroslav Opálka (KSČM). Neuspěl. Podpořilo ho 59 přítomných opozičních poslanců, což nestačilo. »Prohloubí se destabilizace důchodového účtu, sníží se solidarita
a zákonitě se tím zvýší počet chudých důchodců,« vysvětlil odmítavý postoj KSČM k normě. »Stát by měl garantovat každému, kdo poctivě pracoval, solidní prožití stáří již z I. pilíře.
A vláda, která to neumí, ať raději rezignuje,« prohlásil Opálka. Vzhledem k tomu, že koalice převahou svých hlasů zřejmě zákon protlačí, vyzval Opálka občany k bojkotu druhého pilíře. »Nejlépe by bylo, kdyby občané vyhlásili II. pilíři stoprocentní bojkot.
Jako kdyby prostě neexistoval,« uvedl.
Lidé si v II. pilíři budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 % hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.