KSČM vyzývá občany k bojkotu II. pilíře

Zavedení II. pilíře důchodového systému, s nímž počítá novela zákona o pojistném na důchodové spoření, která je na programu nynější schůze sněmovny, způsobí destabilizaci státního pilíře a větší účast privátní sféry na správě důchodů. Poslanci KSČM ji proto v žádném případě nepodpoří.

»KSČM není proti tomu, aby se občané zajišťovali na důchod prostřednictvím různých
pilířů důchodového systému, či jinak. Je však zásadně proti tomu, aby to bylo na úkor prvního, státního průběžného solidárního pilíře, který má dle našeho přesvědčení zajistit solidně každého, kdo poctivě pracoval,« prohlásil na včerejší tiskové konferenci stínový ministr KSČM pro resort práce a sociálních věcí Miroslav Opálka. Zároveň připomněl, že státní pilíř již dostal několik legislativních ran. Jednou z nich bylo zavedení stropů, které systém ochudily ročně nejméně o 10 mld. Kč. Podle Opálky se však připravují i další slevy na odvodech, které mají touto bonifikací řešit vyšší zaměstnanost cestou zkrácení pracovních úvazků. Bude to však na úkor odvodů do důchodového pojištění. Nikdo ale podle něj tyto ztráty již nevyrovná, stejně jako ztráty za předčasné důchody, kde jde ročně o desítky miliard korun.

Vláda vychází vstříc nenasytnému kapitálu

Opálka zdůraznil, že KSČM v žádném případě nepodpoří novelu zákona o pojistném na důchodové spoření. Nejde přitom o menšinový postoj, stejný názor sdílí většina společnosti - občané, odborové centrály, Rada seniorů ČR, ale i řada odborníků, ekonomů a politologů.
»Nechceme novelu, která umožní spuštění II. pilíře,« prohlásil stínový ministr. Nicméně jak dodal, pravicová koalice má ve sněmovně většinu a pravděpodobně tedy nevyslyší volání po zrušení či alespoň po odložení spuštění kontroverzního II. pilíře. Jeho reálné spuštění však bude v konečném důsledku záviset na občanech. »Vyzýváme proto občany ČR, aby vstup do nového II., spořicího ekvivalentního pilíře důchodového systému, který mají provozovat soukromé společnosti, bojkotovali!« obrátil se jménem KSČM Opálka na občany.
Zdůraznil, že II. pilíř ohrožuje nízkopříjmové občany, středně příjmovým nepomůže a svými riziky neklidného politického i ekonomického vývoje ve světě ohrožuje i potencionální klienty s vyššími či vysokými příjmy. »Rizika neponesou
penzijní společnosti, ale klienti,« uvedl a připomněl kauzu Enron či rozvrat veřejných financí kvůli důchodové reformě na Slovensku, v Maďarsku, Pobaltí i jinde. »Důvod vládního návrhu nevidím v léčbě důchodového systému, ale v nenasytnosti finančního kapitálu, který nechce promarnit svou příležitost a využívá všech pák, včetně mezinárodních institucí.
KSČM proto bude i v budoucnu prosazovat, aby byl II. pilíř dobrovolný, nezávislý na podpoře státu a nikterak neovlivňoval I. pilíř,« zdůraznil poslanec.